Sponsrade länkar

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

Icke-steroida antiinflammatoriska medel (vanligen förkortat till NSAID) är en grupp av läkemedel som lindrar smärta och feber och minskar inflammation.

Det finns nästan två dussin olika NSAID tillgängliga, men de fungerar på samma sätt, och det är genom att blockera en specifik grupp av enzymer som kallas cyklooxygenas enzymer, ofta förkortat till COX enzymer.

NSAID används för behandling av mild till måttlig smärta som uppkommer från ett brett spektrum av tillstånd såsom huvudvärk, menstruation, migrän, artros eller reumatoid artrit, stukningar och sträckningar, och tandvärk.

Aspirin är ett NSAID som används i små doser för att sänka risken för en hjärtattack eller en stroke orsakad av en blodpropp.

NSAID kan grupperas enligt deras preferens för COX-1 och COX-2-enzymer.

Båda typerna av COX-enzymer producerar prostaglandiner;

De flesta NSAID hämmar båda enzymerna i viss utsträckning.

* Rankad i ordning från den minst COX-2-aktivitet till den högsta inom den gruppen.

Observera att selektivitet ranking variera beroende på resurser som används.

NSAID är en av de mest förskrivna grupp läkemedel;

NSAID kan öka risken för en dödlig hjärtattack eller stroke.

Gastrointestinala (GI) biverkningar är också vanliga, och oftast relaterade till dosering och behandlingstid även om vissa NSAID, såsom ketorolak, acetylsalicylsyra och indometacin, är förknippade med en högre risk.

De flesta NSAIDs är inte lämpliga för barn eller ungdomar under 18 år.

De flesta NSAID bör inte tas under de sista tre månaderna av graviditeten eller under amning annat än på en läkare och rsquo; s råd.

NSAID kan potentiellt orsaka en rad bieffekter, särskilt när de används vid högre än rekommenderade doser för långa tidsperioder.

Gastrointestinala biverkningar som kan uppstå inkluderar uppblåsthet, diarré, förstoppning, irritation av slemhinnan i magen, illamående eller kräkningar.

NSAID kan också påverka njurfunktionen och minska hur snabbt blod rinner genom njurarna.

Vissa NSAID, särskilt diklofenak och de som är selektiva för COX-2-enzymer har en hög risk för kardiovaskulära trombotiska händelser såsom hjärtinfarkt eller stroke.

Dessutom har en del personer som tar NSAID upplevt astmaattacker, blödning, trötthet, huvudvärk, sömnlöshet, låga neutrofila nivåer, urtikaria (nässelutslag), yrsel och kramper.

& Nbsp;

Läkemedel